Bükki gyöngyszemek

by Varga Tamás on 2011. október 8. szombat

No Comments

Bükki gyöngyszemek

Országunk legnagyobb átlagmagasságával rendelkező bükk az északi középhegység része.

Legmagasabb pontja az Istállós-kő /956m/ mellett még közel húsz csúcsa emelkedik 900 méter fölé. Mészkő anyagának köszönhetően az ország legjelentősebb karszthegységeként rendkívüli látnivalókat produkál föld alatt és felett. Területén több mint ezer barlang található melyek egy része látogatható, némely pedig merülhető is. Erről későbbi sorozatunkban bővebb információval is szolgálunk.

A turistautak mentén sorakozó barlangok mellett különös látványul szolgálnak a gazdag karsztjelenségek: töbrök, dolinák, források, víznyelők, mésztufa gátak. A hegy egyben egy láthatatlan vízrendszer ami a lehullott csapadékvizet bonyolult föld alatti járatokon juttatja el a környéken élők ivóvíz bázisaként működő forrásokba.

Itt található országunk legmélyebb barlangja is, az István-lápai barlang, 254 méteres mélységével.

A hegység középső területe 1977 óta nemzeti park mely megnehezíti a vízfolyásokban gazdag részek látogatását, amelyek merülés szempontjából kiemelkedőek lehetnének.

Így a rendkívül tiszta Szalajka völgyi felső tó, amit a Szalajka-forrásbarlang vize táplál.

A közeli Szikla forrás, duzzasztott alsó pisztrángos tavak és a fátyol vízesés pedig gyönyörű környezetet nyújt a merüléshez.

Duzzasztott tavai közül az Arlói- és Lázbérci víztározók csak engedéllyel merülhetők. Szegényes élőviláguk a horgászatnak is köszönhető valamint a tavakra jellemző feliszapolódás is megtizedelte a növény és állatvilágot. A hazai halfajok mellett betelepített, tájidegen, növényevő fajok is élnek nem kis számban, azonban a tápláléklánc csúcsa, a horgász. Az így felborult egyensúly miatt gyér élőviláguk, a duzzasztáskor lábon hagyott erdő mely akadás veszélyt rejt és a szerves hulladék / etetőanyag/ bomlása miatti rossz látótávolság gyakran tart minket is távol a merüléstől.  Azért egy próbát megér…

Környezetük tiszta és jól megközelíthető hisz magán kezelésben vannak, de merülésre alkalmas nyugodt területet nyáron nehéz találni. Tavaszi őszi merülések alkalmával több látnivalóra és tisztább vízre számíthatunk.

Leave a Reply